Mijn ervaringen met het OS Ubuntu.

6. Fujitsu ScanSnap S300 in Ubuntu 12.04

Door Vold op vrijdag 4 mei 2012 13:37 - Reacties (5)
Categorie: Ubuntu, Views: 5.621

Lange tijd dacht ik dat het niet mogelijk was om mijn scanner (Fujitsu Scan Snap S300) te gebruiken via Ubuntu. Ik heb van alles geprobeerd, van shell scripts tot virtualbox. Helaas was er niets dat werkte, dus staakte ik mijn zoektocht. Toevallig vond ik vandaag een simpele manier om het toch te laten werken en deze wil ik graag met jullie delen. :)

1. Inleiding
Ik hou het simpel, mocht je meer hulp nodig hebben: plaats dan een reactie. Je zult wat basale kennis nodig hebben van de terminal.

2. Benodigdheden
Je hebt wat tijd en het volgende bestand nodig:

300_0C00.nal

Deze kun je bij een windows installatie ergens uit de Fujitsu map vissen, maar ik heb het even makkelijk voor jullie gemaakt. Het is te vinden op de volgende locaties:

Dropbox
Ubuntu One
Sendspace

3. De installatie

Installeer xsane en simple-scan:

sudo apt-get install xsane 
sudo apt-get install simple-scan


Stop de sane daemon tijdelijk:

/etc/init.d/saned stop


Zorg dat je nu met de terminal in de dir zit waar ook het bestand "300_0C00.nal" zich bevindt. Typ dan de volgende commando's:

sudo mkdir -p /usr/share/sane/epjitsu
sudo cp 300_0C00.nal /usr/share/sane/epjitsu


Bewerk het volgende bestand en verander RUN=no in RUN=yes. Je kunt het bestand als volgt openen:

gksudo gedit /etc/default/saned


Sla het bestand vervolgens op en herstart de SANED daemon:

/etc/init.d/saned start


Nu kun je met Simple-scan eenvoudig je documenten inscannen. Nu gebruik ik deze altijd icm Evernote, dus je wilt dan graag dat alle documenten ook daar terecht komen na het inscannen. Hier gebruik ik Wappwolf voor. Deze doet voor mij automatisch het volgende nadat ik het ingescande document drop in een map in dropbox:

-> Upload naar mijn evernote
-> Verander notitie naam naar "FILENAME - LAST MOD DATE"

Voor meer informatie over Wappwolf kun je het beste hun eigen website bezoeken.

4. Nadelen
  • Dubbelzijdig scannen werkt niet
  • Autosave of "one button" scanning werkt helaas ook niet
  • Kwaliteit scans lijkt lager
Helaas zal ik dus voor de grote hoeveelheid brieven en documenten dus bij windows + evernote blijven, want die wil ik op een hoge resolutie & dubbelzijdig hebben. Maar nu heb ik een mooie oplossing iig voor kleine dingetjes (o.a. bonnetjes). Weer een stap dichterbij bij een windows-loos bestaan. 8-)

5. Installatie van Ruby on Rails op Ubuntu 11.10

Door Vold op zaterdag 14 april 2012 17:25 - Reacties (10)
CategorieŽn: Programmeren, Ubuntu, Views: 7.062

Inleiding
In deze handleiding leg ik uit hoe je Ruby on Rails werkend krijgt binnen Ubuntu 11.10. Klinkt vrij simpel, maar dat is het helaas niet. Het heeft me toch een aantal uurtjes gekost om dit werkend te krijgen, maar ik hoop dat met deze handleiding jullie deze frustraties gespaard worden. De handleiding is kort & bondig, want ik wil nu verder gaan spelen met mijn ror servertje. Mocht er interesse zijn in meer toelichting en/of meer artikelen over RoR, laat dan een berichtje achter.

Waarom Ruby on Rails (RoR)?
Ik programmeer al enkele jaren met veel plezier in PHP in combinatie met MySQL. Een veel gemaakte keuze zul je ongetwijfeld denken. Dat is ook zo, maar ik dacht altijd: "ik kan alles maken wat ik wil in PHP, dus waarom veel moeite doen om een andere taal te leren?"

Toch vind ik soms PHP erg omslachtig werken en zijn bepaalde functies en methode redelijk onlogisch. Er zijn in de loop van de tijd aardig wat artikelen gewijd aan de tekortkomingen van PHP, onder andere deze: "PHP: a fractal of bad design" vond ik zelf wel amusant om te lezen.

Let op! Ik ben niet uit op een flamewar, ik vind PHP fantastisch! Ik wil nu graag de komende weken me gaan verdiepen in Ruby / Ror, dus graag ook geen andere suggesties in de zin van "ga toch python leren, veel nuttiger", want mijn keuze is nu gemaakt. 8-)

1. Wat gaat er geÔnstalleerd worden?
Kort door de bocht: alles wat nodig is om RoR goed te laten lopen. Mocht je tijdens de installatie geen kaas willen halen, speel dan even op deze website: http://tryruby.org/ met Ruby. Dan leer je alvast wat de basics en kun je vervolgens gelijk aan de slag. :)

2. Update, Git & RVM
Zorg dat je systeem helemaal up-to-date is:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Installeer git & curl:
sudo apt-get install build-essential git-core curl


RVM staat voor Ruby Version Manager (lijkt me duidelijk), dit wordt vaak aangeraden en zonder dit lukte me het ook niet goed om alles werkend te krijgen, dus deze gaan we ook installeren:
bash -s stable < <(curl -s https://raw.github.com/wayneeseguin/rvm/master/binscripts/rvm-installer)


We moeten nog de bashrc aanpassen:
gedit ~/.bashrc


Voeg bovenaan dit bestand de volgende regels toe:

# Edit by Huxley
# Load RVM into a shell session *as a function*
[[ -s "$HOME/.rvm/scripts/rvm" ]] && source "$HOME/.rvm/scripts/rvm"
# end of edit by Huxley


En we herladen het bestand zodat de wijzigingen worden meegenomen:

. ~/.bashrc


Ik zet zelf altijd comments om mijn eigen edits heen, vaak nog met m'n initialen erbij. Mocht er iets mis gaan, dan kan je makkelijk je eigen edits vinden & wijzigen.

We gaan verder, we testen even of RVM goed werkt door het volgende commando te testen:

rvm requirements


Dat werkt? Mooi!

Nu gaan we nog wat packages installeren

sudo apt-get install build-essential openssl libreadline6 libreadline6-dev curl git-core zlib1g zlib1g-dev libssl-dev libyaml-dev libsqlite3-0 libsqlite3-dev sqlite3 libxml2-dev 
libxslt-dev autoconf libc6-dev ncurses-dev automake libtool bison subversion


Zorg dat het bovenstaande allemaal op 1 lijn staat, anders wordt niet alles geÔnstalleerd.

3. De installatie van Ruby & RoR

Installeer een recente versie van Ruby en zet deze als standaard. Zelf ben ik een stuk kaas gaan halen tijdens deze installatie, want dat duurt wel even. :Y)
rvm install 1.9.3
rvm --default use 1.9.3


Heerlijk kaasje trouwens, pittige en romige kaas. Ben helaas de naam alweer vergeten, zo druk bezig ook met terminal geneuzel. Afin, laten we verder gaan.

Je kan testen of alles werkt met het onderstaande commando, je ziet gelijk wat het resultaat dan moet zijn:
myusername@myusername-ubuntu-desktop:~/$ ruby -v
ruby 1.9.3p125 (2012-02-16 revision 34643) [i686-linux]


Goed dan kunnen we nu rails installeren. Aangezien RVM is geÔnstalleerd in de home directory hoeven we geen sudo te gebruiken, blijf daar dus ook met je tengels vanaf!
 gem install rails -v 3.2.1


Nu moest ik nog het volgende installeren, want out-of-the-box werkte het niet:

sudo apt-get install nodejs


Dat was het! Nu kunnen we een test applicatie aanmaken, zorg hiervoor dat je in je homedirectory zit, zodat je straks de bestanden makkelijk terug kunt vinden.

rails new projects/test_app
bundle install
cd ~/projects/test_app
rails server


Ga nu naar http://localhost:3000 om te kijken of alles goed werkt. Als je dit ziet:

Welcome aboard
You’re riding Ruby on Rails!

Dan wil ik je feliciteren met het succesvol installeren van RoR op Ubuntu 11.10! _/-\o_

4. Ubuntu - nautilus tweaks

Door Vold op maandag 13 september 2010 17:10 - Reacties (10)
Categorie: Ubuntu, Views: 3.568

Deel 4 van mijn nu al legendarische serie Ubuntu artikelen zal wat kleiner worden dan de voorgaande artikelen. In deze blog zal ik het hebben over het filemanagement programma "Nautilus". Met dit programma blader je door al je mappen en het is dus wel handig om deze wat te stroomlijnen om het jezelf wat makkelijker te maken hier en daar.

4.1 Algemeen
Nautilus lijkt erg veel op de explorer die iedereen wel kent uit Windows. Toch zijn zeker bij de laatste updates van Ubuntu een aantal verbeteringen doorgevoerd die het allemaal net wat mooier en beter toegankelijk hebben gemaakt. Om het allemaal nog mooier te maken ondersteunt Nautilus een soort plugins om de functionaliteit verder uit te breiden. Deze plugins worden Nautilus Scripts genoemd.

Lees verder »

3. Ubuntu & Dropbox

Door Vold op maandag 6 september 2010 17:10 - Reacties (13)
Categorie: Ubuntu, Views: 5.563

We zijn al weer aangekomen bij deel 3 van deze onvergetelijke serie. Zelf vind ik dit ťťn van de leukste toepassingen die ik onder Ubuntu ben tegengekomen. Ik weet dat wat ik nu laat zien ook op de andere besturingssystemen te doen is, maar onder Ubuntu gaat het allemaal wel wat makkelijker. :)

3.1 Symbolic links (CTRL+SHIFT tijdens het verslepen van een map creert een symbolic link)
Symbolische linken zijn koppelingen die ergens naar verwijzen, maar zelf geen inhoud bevatten. Het lijkt erg veel op snelkoppelingen onder windows, maar het gaat wat verder . Zo kan je binnen een map weer een symbolic link maken naar je cdromspeler en programma's zullen dan denken dat je cdrom speler daadwerkelijk een onderdeel van die map is.

Lees verder »

2. Ubuntu - Handige programma's

Door Vold op maandag 30 augustus 2010 17:20 - Reacties (6)
Categorie: Ubuntu, Views: 5.896

In dit tweede deel behandel ik een aantal programma's die het leven wat makkelijker kunnen maken. Sommige zijn ook op andere systemen te vinden en van elk programma dat ik hier noem zijn vast en zeker tientallen alternatieven te bedenken. Creatief als ik ben heb ik deze serie "Handige programma's" genoemd. Heb je zelf nog suggesties? Laat het weten in een reactie!

2.1 Programma's
Algemeen
Het leukste na de installatie vond ik het uitzoeken van nieuwe programma's om te gebruiken. Ubuntu heeft al tijden een "App store", alleen hadden de mensen die Ubuntu ontwikkelden (Canonical) dat zelf volgens mij nog niet door. Met 9.10 is deze store omgedoopt tot het "Ubuntu Software Center" en de nieuwste versie 10.04 heeft deze verder verbeterd. De meeste applicaties die ik hier verder noem zijn te vinden in deze software store.

Lees verder »