Het ontwerpen van een educatieve website

Door Vold op zaterdag 11 mei 2013 18:18 - Reacties (10)
Categorie: Programmeren, Views: 5.160

Allereerst dank voor de vele reacties op mijn vorige blog, het motiveert om door te gaan! Kort gezegd komt mijn verhaal er op neer dat ik, nadat ik mijn vorige (succesvolle) website niet meer leuk vond, een nieuw project nodig had. Dit werd Elimuu, mijn kleine bijdrage om het onderwijs in Nederland te verbeteren. :)

Het idee
Ik wou iets maken dat nuttig zou zijn voor het onderwijs en dat tegelijkertijd een uitdaging voor mij zou zijn om te maken. Ik heb zorgvuldig de huidige initiatieven bekeken en geconcludeerd dat deze een gezamenlijk probleem hadden. Deze initiatieven breken namelijk volledig met het traditionele onderwijs, waardoor overstappen een enorme ommekeer betekent.

Ik wou dus iets maken dat én al het goede van "onderwijs 2.0" in zich had én feilloos zou aansluiten met het huidige onderwijs. Ik kwam toen op het idee om het te baseren op vragen. Vragen zijn de basis van het onderwijs, de basis van onze nieuwsgierigheid en onze vooruitgang. Tevens zullen vragen nog wel bestaan totdat we telepathisch kunnen communiceren, dus dat betekent wat ademruimte om te werken aan een project. O-)

“Testing is important, standardized tests have a place, but they should not be the dominant culture of education. They should be diagnostic. They should help.” - Sir Ken Robinson TED Education

De huidige situatie
Docenten maken vragen, leerling krijgen één moment om deze te beantwoorden: het toetsingsmoment. Maar wat weet een leerling nou wel en nog belangrijker: wat weet hij of zij niet? Hoeveel weten studenten twee weken voor het tentamen? Waar hebben ze moeite mee?

Allemaal belangrijke vragen, maar momenteel moeilijk te beantwoorden. Ik wou iets maken om leerlingen een middel te geven om direct inzicht te krijgen in hun studievoortgang, terwijl docenten probleempunten kunnen inzien.

De techniek achter het programma
Het verbindende element tussen de leerstof en de vragen zijn wat ik noem referenties (of leerbronnen). Referenties kunnen zijn: boeken, wetenschappelijke artikelen, youtube video's, etc. Daar heb ik het programma dus rond opgetrokken.
https://docs.google.com/drawings/d/1Q-y5xp5N9mfImR21ne77G54nk82Jiz3yDZSHFWymmKc/pub?w=699&h=248

De referenties koppelen alles aan elkaar en zorgen ervoor dat je gave dingen kan doen. Zo kan je leerlingen na afloop van hun tentamen tonen welke bladzijde je van welk boek beter moet bestuderen, aangezien je daar fouten hebt gemaakt. Of wat ik zelf wel erg leuk blijf vinden, hoe je binnen een minuut een functioneel tentamen kan maken:


henk ftw

Daarnaast kan je als docent zien waar de meeste fouten gemaakt worden en hoe je leerlingen scoren in de aanloop naar het tentamen. Eigenlijk erg makkelijk, maar wat wel belangrijk is: de data moet gestructureerd zijn!

Het probleem: een tipping point bereiken
Elimuu heeft een beetje last van het kip - ei probleem. Het programma wordt pas interessant nadat er veel vragen in de database zitten. Maar hoe komen die vragen daar? Mijn antwoord daarop: laat de leerlingen zelf de vragen maken. Leren door lesgeven is een prachtige manier om dit goed te kunnen verantwoorden. Een leerling wordt er niet veel slechter van als je hem of haar opdraagt om als huiswerkopdracht enkele vragen te bedenken. Aangezien de leerstof op veel scholen hetzelfde is (en deze vragen binnen Elimuu gedeeld worden) kan je met pakweg 100 leerlingen die 15 vragen maken al snel 1500 vragen per huiswerkopdracht genereren. Dat betekent wel dat je proef moet gaan draaien met wat enthousiaste docenten én leerlingen, vandaar mijn vorige oproep.

Bestaat zoiets niet al?
Voor zover ik heb kunnen nog niet. Er zijn wel programma's die dicht in de buurt komen als Peerwise, maar die structureren de data niet. Verder hebben de uitgeverijen wel mooie programma's om vragen te maken, maar die beperken zich (natuurlijk) tot hun eigen lesmethodes.

Mijn doel hiermee is echt om het onderwijs te verbeteren, niet om rijk te worden. Mijn programma is dus ook gratis te gebruiken, zonder reclame.

Nog gezocht: docenten Scheikunde & Biologie
Ik zoek nog docenten Biologie en Scheikunde van het VWO die mee willen doen met mijn eerste proef, aanmelden kan via deze pagina.

- Volg Elimuu op twitter

Volgende: Gezocht: docenten 05-'13 Gezocht: docenten

Reacties


Door Tweakers user sypie, zaterdag 11 mei 2013 20:09

Mag ik je adviseren om eens in de vijver van LinkedIn te gaan vissen? Daar zitten een boel mensen bij elkaar die misschien wel iets voor je willen doen.

Door Tweakers user Eloy, zaterdag 11 mei 2013 23:58

Ga je ook content uitbrengen onder een creativecommons licentie?

Als het niet je doel is om er rijk van te worden... Dan wordt er wat meer gespeeld met de data denk ik zo :)

Door Tweakers user H!GHGuY, zondag 12 mei 2013 08:22

ik.ben.iemand. schreef op zaterdag 11 mei 2013 @ 23:58:
Ga je ook content uitbrengen onder een creativecommons licentie?

Als het niet je doel is om er rijk van te worden... Dan wordt er wat meer gespeeld met de data denk ik zo :)
Dat mag hij helemaal niet. Wanneer gebruikers content genereren heeft hij daar namelijk de copyright niet op. Hij zou dus een disclaimer op de pagina waar vragen ingegeven worden moeten zeggen dat gebruikers door het posten ermee akkoord gaan dat ze deze vragen onder een CC license beschikbaar stellen (en mss zelfs nog een one-time pop-up).

Als je helemaal niets over licensing en andere vermeldt op je site dan is het eigenlijk een grijs gebied wat je allemaal wel en niet mag met die data.

Door Tweakers user himlims_, zondag 12 mei 2013 09:23

ik.ben.iemand. schreef op zaterdag 11 mei 2013 @ 23:58:
Ga je ook content uitbrengen onder een creativecommons licentie?

Als het niet je doel is om er rijk van te worden... Dan wordt er wat meer gespeeld met de data denk ik zo :)
je kunt nog steeds rijk worden van cc/gpl ; verkopen van support/ondersteuning/implementaties etc.

Door Tweakers user Vold, zondag 12 mei 2013 11:42

ik.ben.iemand. schreef op zaterdag 11 mei 2013 @ 23:58:
Ga je ook content uitbrengen onder een creativecommons licentie?

Als het niet je doel is om er rijk van te worden... Dan wordt er wat meer gespeeld met de data denk ik zo :)
Een website hosten kosten tegenwoordig nauwelijks wat. Mocht je formaat tweakers zijn dan misschien wel, maar dan heb je een lange weg te gaan. Ik ben bereid te gaan tot een dedicated server en dit icm bv cloudfare is dat zeer binnen de kosten te houden. Voor mij zou het meer supergaaf zijn om te zien dat het populair is en een zichtbare verandering teweeg brengt dan dat geld oplevert.

Verder goede tip over Linkedin, daar ga ik binnenkort eens naar kijken. :)

Door Tweakers user F.West98, zondag 12 mei 2013 18:33

Dit is erg interessant en dit is één van de betere toepassingen. Lees ook mijn blog (even terug) eens. Ik vind dit onder de betere toepassingen vallen.

KUTGW!

Door Tweakers user lennart111, zondag 12 mei 2013 19:16

eerst fwest98 met zijn blog over ICT en onderwijs. Nu jij met je educatieve website, ik zou het bijna jammer vinden dat ik over 3 weken klaar ben met mijn VWO ;)
Interessant idee, deze site. Ik hoop dat het van de grond komt.

Door Tweakers user sypie, maandag 13 mei 2013 17:48

Onderwijs heeft de toekomst.

Jammer dat ze daar in Den Haag niet zo heel erg mee bezig zijn.

Door Tweakers user Vold, maandag 13 mei 2013 19:44

F.West98 schreef op zondag 12 mei 2013 @ 18:33:
Dit is erg interessant en dit is één van de betere toepassingen. Lees ook mijn blog (even terug) eens. Ik vind dit onder de betere toepassingen vallen.

KUTGW!
Ik heb je blog (natuurlijk) al met veel interesse gelezen. :) Heel gaaf om het perspectief van de scholier er weer eens bij te pakken, dat raak je soms even kwijt tijdens ontwikkeling.

Ik ben wel heel blij met alle ondersteuning van "de tweak community", ik heb nu contact met wat vooruitstrevende docenten dus ik hoop dat het programma binnenkort in het onderwijs gebruikt gaat worden. _/-\o_

Door Tweakers user i-chat, maandag 13 mei 2013 22:05

ander interessant verhaal, stel er komt een school die zegt, we hebben al een ELO, we hebben een leerlingen volg systeem, dus leerlingen hebben al een account, dan is natuurlijk de volgende vraag, hoe wil je zoiets koppelen en hoe wil je de account gegevens van leerlingen (kinderen) waarborgen.

stel dat elke participerende school zelf voor een server zou moeten zorgen, het zij lokaal of via een vps-instance, waarbij de school zelf kan bepalen in hoeverre data met andere scholen wordt gedeeld, bijv geanonimiseerd, dan zou je iig voor de serverkosten gedekt zijn en hoe je verschillende nodes met elkaar kunt laten praten (bijv in mesh) wel daar zijn genoeg voorbeelden van in de opensource wereld.

just my ¤0.02

Reageren is niet meer mogelijk