Het ontwerpen van een educatieve website

Door Vold op zaterdag 11 mei 2013 18:18 - Reacties (10)
Categorie: Programmeren, Views: 5.256

Allereerst dank voor de vele reacties op mijn vorige blog, het motiveert om door te gaan! Kort gezegd komt mijn verhaal er op neer dat ik, nadat ik mijn vorige (succesvolle) website niet meer leuk vond, een nieuw project nodig had. Dit werd Elimuu, mijn kleine bijdrage om het onderwijs in Nederland te verbeteren. :)

Het idee
Ik wou iets maken dat nuttig zou zijn voor het onderwijs en dat tegelijkertijd een uitdaging voor mij zou zijn om te maken. Ik heb zorgvuldig de huidige initiatieven bekeken en geconcludeerd dat deze een gezamenlijk probleem hadden. Deze initiatieven breken namelijk volledig met het traditionele onderwijs, waardoor overstappen een enorme ommekeer betekent.

Ik wou dus iets maken dat én al het goede van "onderwijs 2.0" in zich had én feilloos zou aansluiten met het huidige onderwijs. Ik kwam toen op het idee om het te baseren op vragen. Vragen zijn de basis van het onderwijs, de basis van onze nieuwsgierigheid en onze vooruitgang. Tevens zullen vragen nog wel bestaan totdat we telepathisch kunnen communiceren, dus dat betekent wat ademruimte om te werken aan een project. O-)

“Testing is important, standardized tests have a place, but they should not be the dominant culture of education. They should be diagnostic. They should help.” - Sir Ken Robinson TED Education

De huidige situatie
Docenten maken vragen, leerling krijgen één moment om deze te beantwoorden: het toetsingsmoment. Maar wat weet een leerling nou wel en nog belangrijker: wat weet hij of zij niet? Hoeveel weten studenten twee weken voor het tentamen? Waar hebben ze moeite mee?

Allemaal belangrijke vragen, maar momenteel moeilijk te beantwoorden. Ik wou iets maken om leerlingen een middel te geven om direct inzicht te krijgen in hun studievoortgang, terwijl docenten probleempunten kunnen inzien.

De techniek achter het programma
Het verbindende element tussen de leerstof en de vragen zijn wat ik noem referenties (of leerbronnen). Referenties kunnen zijn: boeken, wetenschappelijke artikelen, youtube video's, etc. Daar heb ik het programma dus rond opgetrokken.
https://docs.google.com/drawings/d/1Q-y5xp5N9mfImR21ne77G54nk82Jiz3yDZSHFWymmKc/pub?w=699&h=248

De referenties koppelen alles aan elkaar en zorgen ervoor dat je gave dingen kan doen. Zo kan je leerlingen na afloop van hun tentamen tonen welke bladzijde je van welk boek beter moet bestuderen, aangezien je daar fouten hebt gemaakt. Of wat ik zelf wel erg leuk blijf vinden, hoe je binnen een minuut een functioneel tentamen kan maken:


henk ftw

Daarnaast kan je als docent zien waar de meeste fouten gemaakt worden en hoe je leerlingen scoren in de aanloop naar het tentamen. Eigenlijk erg makkelijk, maar wat wel belangrijk is: de data moet gestructureerd zijn!

Het probleem: een tipping point bereiken
Elimuu heeft een beetje last van het kip - ei probleem. Het programma wordt pas interessant nadat er veel vragen in de database zitten. Maar hoe komen die vragen daar? Mijn antwoord daarop: laat de leerlingen zelf de vragen maken. Leren door lesgeven is een prachtige manier om dit goed te kunnen verantwoorden. Een leerling wordt er niet veel slechter van als je hem of haar opdraagt om als huiswerkopdracht enkele vragen te bedenken. Aangezien de leerstof op veel scholen hetzelfde is (en deze vragen binnen Elimuu gedeeld worden) kan je met pakweg 100 leerlingen die 15 vragen maken al snel 1500 vragen per huiswerkopdracht genereren. Dat betekent wel dat je proef moet gaan draaien met wat enthousiaste docenten én leerlingen, vandaar mijn vorige oproep.

Bestaat zoiets niet al?
Voor zover ik heb kunnen nog niet. Er zijn wel programma's die dicht in de buurt komen als Peerwise, maar die structureren de data niet. Verder hebben de uitgeverijen wel mooie programma's om vragen te maken, maar die beperken zich (natuurlijk) tot hun eigen lesmethodes.

Mijn doel hiermee is echt om het onderwijs te verbeteren, niet om rijk te worden. Mijn programma is dus ook gratis te gebruiken, zonder reclame.

Nog gezocht: docenten Scheikunde & Biologie
Ik zoek nog docenten Biologie en Scheikunde van het VWO die mee willen doen met mijn eerste proef, aanmelden kan via deze pagina.

- Volg Elimuu op twitter

Gezocht: docenten

Door Vold op vrijdag 3 mei 2013 15:00 - Reacties (12)
Categorie: Programmeren, Views: 4.722

Elimuu - Traditionele educatie, maak kennis met het internet!

Ik stond er altijd versteld van tijdens mijn studie dat er zoveel problemen nog bestonden waar door andere beroepsgroepen (bv programmeurs) al fantastische oplossingen (stack exchange) voor gevonden waren.

Daarom heb ik het afgelopen jaar gewerkt in mijn vrije tijd aan een gratis programma voor het onderwijs in Nederland. Het programma moest voor mij aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • Docenten direct inzicht geven in de problemen waar studenten tegenaan lopen, het liefst al tijdens het studeren;
  • Docenten de mogelijkheid geven om snel kleine toetsen kunnen samenstellen en direct de resultaten te kunnen bekijken;
  • Studenten beter inzicht geven in hun studievoortgang en ze direct wijzen op hun zwakke punten;
  • Studenten betrekken bij het verbeteren van het onderwijs;
  • Het programma moet over tijd beter worden.
Het resultaat van deze ontwikkelingen is Elimuu geworden. Elimuu draait om vragen. Vragen maken voor anderen, vragen beantwoorden of het stellen van vragen.

Voor een kleine impressie van wat ik ontwikkeld heb, kijk op Elimuu.nl. Of bekijk de afbeeldingen om een kleine indruk te krijgen. (elimuu wordt al gebruikt voor tandheelkunde)

http://elimuu.nl/images/info/1337_small.pnghttp://elimuu.nl/images/info/1339_small.png

Ik heb zelf het idee dat ik al erg ver ben gekomen, maar nu komt het meest belangrijke van alles:
ik zoek docenten die mijn programma willen gaan uit proberen!

Huidige voortgang
Ik moet zeggen, het gaat best goed! Ik heb al meerdere gesprekken gehad met mijn oude studie (bij de Rijksuniversiteit Groningen) en met de Universiteit van Amsterdam. Helaas zijn dit logge bureaucratische apparaten en ik heb niet het geduld om eindeloos op hun te wachten. |:(

Dus.. Ik zoek vrijwilligers!
Docenten die werkzaam zijn in het universitair of middelbare onderwijs én mijn programma willen uitproberen. Je kunt je op deze pagina inschrijven.

Ken je mensen die werkzaam zijn in het onderwijs? Stuur ze even naar deze pagina of elimuu.nl. Bvd! _/-\o_

Mochten er tweakers zijn die mee willen helpen met mijn poging het onderwijs te verbeteren, neem dan even contact op. (sjoerd [att] elimuu.nl) :Y) (ook bij suggesties/opmerkingen!)

http://elimuu.nl/images/info/2_small.pnghttp://elimuu.nl/images/info/7_small.png

- Een informatie folder
- Vind-ik-leuk me op facebook
- Elimuu op twitter

6. Fujitsu ScanSnap S300 in Ubuntu 12.04

Door Vold op vrijdag 4 mei 2012 13:37 - Reacties (5)
Categorie: Ubuntu, Views: 5.801

Lange tijd dacht ik dat het niet mogelijk was om mijn scanner (Fujitsu Scan Snap S300) te gebruiken via Ubuntu. Ik heb van alles geprobeerd, van shell scripts tot virtualbox. Helaas was er niets dat werkte, dus staakte ik mijn zoektocht. Toevallig vond ik vandaag een simpele manier om het toch te laten werken en deze wil ik graag met jullie delen. :)

1. Inleiding
Ik hou het simpel, mocht je meer hulp nodig hebben: plaats dan een reactie. Je zult wat basale kennis nodig hebben van de terminal.

2. Benodigdheden
Je hebt wat tijd en het volgende bestand nodig:

300_0C00.nal

Deze kun je bij een windows installatie ergens uit de Fujitsu map vissen, maar ik heb het even makkelijk voor jullie gemaakt. Het is te vinden op de volgende locaties:

Dropbox
Ubuntu One
Sendspace

3. De installatie

Installeer xsane en simple-scan:

sudo apt-get install xsane 
sudo apt-get install simple-scan


Stop de sane daemon tijdelijk:

/etc/init.d/saned stop


Zorg dat je nu met de terminal in de dir zit waar ook het bestand "300_0C00.nal" zich bevindt. Typ dan de volgende commando's:

sudo mkdir -p /usr/share/sane/epjitsu
sudo cp 300_0C00.nal /usr/share/sane/epjitsu


Bewerk het volgende bestand en verander RUN=no in RUN=yes. Je kunt het bestand als volgt openen:

gksudo gedit /etc/default/saned


Sla het bestand vervolgens op en herstart de SANED daemon:

/etc/init.d/saned start


Nu kun je met Simple-scan eenvoudig je documenten inscannen. Nu gebruik ik deze altijd icm Evernote, dus je wilt dan graag dat alle documenten ook daar terecht komen na het inscannen. Hier gebruik ik Wappwolf voor. Deze doet voor mij automatisch het volgende nadat ik het ingescande document drop in een map in dropbox:

-> Upload naar mijn evernote
-> Verander notitie naam naar "FILENAME - LAST MOD DATE"

Voor meer informatie over Wappwolf kun je het beste hun eigen website bezoeken.

4. Nadelen
  • Dubbelzijdig scannen werkt niet
  • Autosave of "one button" scanning werkt helaas ook niet
  • Kwaliteit scans lijkt lager
Helaas zal ik dus voor de grote hoeveelheid brieven en documenten dus bij windows + evernote blijven, want die wil ik op een hoge resolutie & dubbelzijdig hebben. Maar nu heb ik een mooie oplossing iig voor kleine dingetjes (o.a. bonnetjes). Weer een stap dichterbij bij een windows-loos bestaan. 8-)

5. Installatie van Ruby on Rails op Ubuntu 11.10

Door Vold op zaterdag 14 april 2012 17:25 - Reacties (10)
Categorieën: Programmeren, Ubuntu, Views: 7.284

Inleiding
In deze handleiding leg ik uit hoe je Ruby on Rails werkend krijgt binnen Ubuntu 11.10. Klinkt vrij simpel, maar dat is het helaas niet. Het heeft me toch een aantal uurtjes gekost om dit werkend te krijgen, maar ik hoop dat met deze handleiding jullie deze frustraties gespaard worden. De handleiding is kort & bondig, want ik wil nu verder gaan spelen met mijn ror servertje. Mocht er interesse zijn in meer toelichting en/of meer artikelen over RoR, laat dan een berichtje achter.

Waarom Ruby on Rails (RoR)?
Ik programmeer al enkele jaren met veel plezier in PHP in combinatie met MySQL. Een veel gemaakte keuze zul je ongetwijfeld denken. Dat is ook zo, maar ik dacht altijd: "ik kan alles maken wat ik wil in PHP, dus waarom veel moeite doen om een andere taal te leren?"

Toch vind ik soms PHP erg omslachtig werken en zijn bepaalde functies en methode redelijk onlogisch. Er zijn in de loop van de tijd aardig wat artikelen gewijd aan de tekortkomingen van PHP, onder andere deze: "PHP: a fractal of bad design" vond ik zelf wel amusant om te lezen.

Let op! Ik ben niet uit op een flamewar, ik vind PHP fantastisch! Ik wil nu graag de komende weken me gaan verdiepen in Ruby / Ror, dus graag ook geen andere suggesties in de zin van "ga toch python leren, veel nuttiger", want mijn keuze is nu gemaakt. 8-)

1. Wat gaat er geïnstalleerd worden?
Kort door de bocht: alles wat nodig is om RoR goed te laten lopen. Mocht je tijdens de installatie geen kaas willen halen, speel dan even op deze website: http://tryruby.org/ met Ruby. Dan leer je alvast wat de basics en kun je vervolgens gelijk aan de slag. :)

2. Update, Git & RVM
Zorg dat je systeem helemaal up-to-date is:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Installeer git & curl:
sudo apt-get install build-essential git-core curl


RVM staat voor Ruby Version Manager (lijkt me duidelijk), dit wordt vaak aangeraden en zonder dit lukte me het ook niet goed om alles werkend te krijgen, dus deze gaan we ook installeren:
bash -s stable < <(curl -s https://raw.github.com/wayneeseguin/rvm/master/binscripts/rvm-installer)


We moeten nog de bashrc aanpassen:
gedit ~/.bashrc


Voeg bovenaan dit bestand de volgende regels toe:

# Edit by Huxley
# Load RVM into a shell session *as a function*
[[ -s "$HOME/.rvm/scripts/rvm" ]] && source "$HOME/.rvm/scripts/rvm"
# end of edit by Huxley


En we herladen het bestand zodat de wijzigingen worden meegenomen:

. ~/.bashrc


Ik zet zelf altijd comments om mijn eigen edits heen, vaak nog met m'n initialen erbij. Mocht er iets mis gaan, dan kan je makkelijk je eigen edits vinden & wijzigen.

We gaan verder, we testen even of RVM goed werkt door het volgende commando te testen:

rvm requirements


Dat werkt? Mooi!

Nu gaan we nog wat packages installeren

sudo apt-get install build-essential openssl libreadline6 libreadline6-dev curl git-core zlib1g zlib1g-dev libssl-dev libyaml-dev libsqlite3-0 libsqlite3-dev sqlite3 libxml2-dev 
libxslt-dev autoconf libc6-dev ncurses-dev automake libtool bison subversion


Zorg dat het bovenstaande allemaal op 1 lijn staat, anders wordt niet alles geïnstalleerd.

3. De installatie van Ruby & RoR

Installeer een recente versie van Ruby en zet deze als standaard. Zelf ben ik een stuk kaas gaan halen tijdens deze installatie, want dat duurt wel even. :Y)
rvm install 1.9.3
rvm --default use 1.9.3


Heerlijk kaasje trouwens, pittige en romige kaas. Ben helaas de naam alweer vergeten, zo druk bezig ook met terminal geneuzel. Afin, laten we verder gaan.

Je kan testen of alles werkt met het onderstaande commando, je ziet gelijk wat het resultaat dan moet zijn:
myusername@myusername-ubuntu-desktop:~/$ ruby -v
ruby 1.9.3p125 (2012-02-16 revision 34643) [i686-linux]


Goed dan kunnen we nu rails installeren. Aangezien RVM is geïnstalleerd in de home directory hoeven we geen sudo te gebruiken, blijf daar dus ook met je tengels vanaf!
 gem install rails -v 3.2.1


Nu moest ik nog het volgende installeren, want out-of-the-box werkte het niet:

sudo apt-get install nodejs


Dat was het! Nu kunnen we een test applicatie aanmaken, zorg hiervoor dat je in je homedirectory zit, zodat je straks de bestanden makkelijk terug kunt vinden.

rails new projects/test_app
bundle install
cd ~/projects/test_app
rails server


Ga nu naar http://localhost:3000 om te kijken of alles goed werkt. Als je dit ziet:

Welcome aboard
You’re riding Ruby on Rails!

Dan wil ik je feliciteren met het succesvol installeren van RoR op Ubuntu 11.10! _/-\o_

De Banglasdesh Rippers

Door Vold op dinsdag 3 januari 2012 19:50 - Reacties (15)
Categorie: Programmeren, Views: 4.896

Succes komt helaas ook met de nodige onvoorziene problemen. Zo vond ik het onderstaande terug in mijn statistieken en het is sindsdien niet meer weg gegaan:

http://dodoworks.nl/files/freelancer.PNG

De url freelancer.com trok vooral mijn aandacht, dus ik ben eens op onderzoek uit gegaan. Na wat zoeken kwam ik erachter dat onbekende opdracht hebben gegeven om onze complete website te rippen en om te zetten naar een excel bestandje. De directe verwijzing is helaas al weer op prive gezet/ verwijderd, maar wat denken jullie hiervan:

https://www.freelancer.co...ry-from-website-into.html

Een quote:
"I will produce a list in a sheet with probably 100 websites.
They all have the same structure with their fees
I like to have one excel sheet with all the practices on a horizontal row and their fee according to the codes on the left side in the column below their number"


Ik heb nog overwogen om de iprange voor Banglasdesh te gaan blokkeren, maar ik ben bang dat het straks dweilen met de kraan open wordt. Wij hebben het geluk dat de tandartsen zelf de tarieven toevoegen, dus onze data zal toch wat meer te vertrouwen zijn dan die van onze (aanstaande?) concurrenten. Toch kriebelt het wel een beetje nu ik constant een stipje met naam "Dhaka" bij de statistieken zie..

Heeft iemand al eens eerder met zoiets te maken gehad? En zo ja, doen jullie er iets mee?